r e k l a m a

Smacznym szlakiem pierogów z całego świata


Pierogi są znane niemal na całym świecie, o czym warto pamiętać. Znajduje mnie nie tylko na polskich stołach, ale goszczą w kuchni litewskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, słowackiej, białoruskiej, a nawet w chińskiej, japońskiej oraz włoskiej. Warto jednak wiedzieć o tym, że w zależności od zakątka świata, będą one przybierały inną formę i inną nazwę.

pierogi
 pierogi

Pierogi są znane niemal na całym świecie, o czym warto pamiętać. Znajduje mnie nie tylko na polskich stołach, ale goszczą w kuchni litewskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, słowackiej, białoruskiej, a nawet w chińskiej, japońskiej oraz włoskiej. Warto jednak wiedzieć o tym, że w zależności od zakątka świata, będą one przybierały inną formę i inną nazwę. Dziś chcemy zaprezentować krótki przewodnik po pierogach z całego świata. Warto jednak wiedzieć, że wiele restauracja oferuje pierogi na wynos oraz pierogi mrożone, dzięki czemu zarówno my sami, jak i nasi najbliżsi mogą zasmakować nietuzinkowych i niecodziennych rozwiązań.

Najpopularniejsze pierogi, których warto spróbować

Typowa potrawa kuchni rosyjskiej są pielmieni. To małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa. Ich nazwa oznacza tak naprawdę chlebowe ucho. I w rzeczywistości takie pierogi naprawdę przypominają kształtem ucho, a tradycyjnie w Rosji podawane są z odrobiną masła i wołowym rosołem. Świetnie smakuje także z octem, śmietana, pieprzem czy podsmażoną cebulą. Pochodzą one z Syberii i po dziś dzień uznawane są za tamtejszą tradycyjną potrawę.

Chinkali to duże kołtuny, które wypełnia zupa i surowa baranina. Podczas ich jedzenia pamiętajmy, by najpierw dwie natki jeść, wypić zawierający się w nich bulion i dopiero zjeść resztę. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej, które cieszy się dużą popularnością w Gruzji.

Kołduny to prawdziwy przysmak litewski. Ciasto na takie pierogi robi się z mąki pszennej, jajek, wody i niewielkiej ilości masła. W klasycznym rozwiązaniu znajdziemy farsz z surowej i posiekanej baraniny oraz bani tłuszcz, który odpowiednio doprawia się Jałowce oraz czosnkiem. Tradycyjnie powinno widziane gotowane w rosole i warto zwrócić uwagę na to, że im będą one mniejsze, tym lepiej. Tak naprawdę przyjmuje się, że idealna kołduny powinny być nie większe niż wielkość paznokcia kciuka.

Empanadas to pierogi, których ciasto przygotowane jest na bazie mąki kukurydzianej. Możemy je smażyć na głębokim tłuszczu lub piec na blasze, a podaje się nie na zimno lub gorąco okraszone śmietana i salsą pomidorową. W tych pierogach ok ja się mięsny farsz z warzywami lub serem. By je przygotować, należy przyrządzić ciasto zbliżone do ciasta francuskiego, chlebowego lub pierogowe go. Tak naprawdę różne warianty tych pierogów występują zależności od regionu oraz kraju, ale są niezwykle popularne danie w Ameryce Południowej, a szczególnie w Chile i Argentynie.

Fataya to pierogi rodem prosto z Afryki. Do ciasta dodaje się sodę oczyszczoną, dzięki czemu podczas smażenia pierogi rosną, stają się pulchne i chrupiące. Bo przygotować je w domowej kuchni, potrzebne nam będzie mięso duszone z czosnkiem, cebulą oraz pomidorami. Podaje się je na gorąco doprawione chili oraz sosem warzywno-pomidorowym.

W Brazylii znajdziemy pierożki coxina, które swoim kształtem przypominają nóżkę kurczaka. Ciasto wykonuje się tutaj z bulionu, w którym gotował się właśnie kurczak. Do tego dodaje się mąkę i jajka, kiedy ciasto jest już rozwałkowane, wycinamy odpowiednie kółeczka i nadziewamy kurczakiem i kremowym serkiem. Po ich uformowaniu należy je panierować i smażyć w głębokim tłuszczu.

Wonton to popularne nawet w naszym regionie chińskie pierożki, których ciasto przygotowuje się na bazie mąki i wody, a także z dodatkiem oleju. Do ich tradycyjnego przyrządzania z potrzebna jest mielona wieprzowina, krewetki lub ostrygi, a także sos sojowy i olej sezamowy. Mogą być one gotowane na parze, gotowane w bulionie lub po prostu smażone w głębokim tłuszczu. Swoim wyglądem do złudzenia przypominają malutkie woreczki, a podaje się je z sosem z dymki, czosnku, imbiru, kolendry, octu ryżowego, sosu sojowego i rybnego oraz z dodatkiem chili.

Inne popularne pierogi to tortellini prosto z Włoch. Do ich przygotowania potrzebna jest nam ciasto makaronowe z dodatkiem ziół. Nadzieniem zazwyczaj bywa farsz bardzo często wykonany z warzyw, ale znajdziemy również pierożki wypełnione mięsem i grzybami. Tortellini należy podawać świeże ugotowane, a oprawa uzależniona jest od nadzienia – mogą być polane masłem, sosem śmietanowym lub sosem pomidorowym.

Warto jednak wiedzieć o tym, że wcale nie musimy samodzielnie przygotowywać pierogów. W wielu restauracjach znajdziemy pierogi na wynos oraz pierogi mrożone, które przeniosą nas w różnorodne zakątki z całego świata i pozwolą nam posmakować tamtejszych przysmaków.

 

Podsumowanie

Pamiętajmy o tym, by wybrane przez nas pierogi na wynos lub pierogi mrożone były wysokiej jakości. Dlatego też warto zwrócić uwagę na miejsce, któremu zaufamy i wybrać możliwie najlepszy lokal gastronomiczny, oferujący nam wyśmienite, pyszne i zdrowe rozwiązanie.