Jadłodzielnia w Pszczynie już działa
W Pszczynie otwarta została pierwsza jadłodzielnia. Widać już pierwsze efekty!
Wczoraj w Pszczynie przy parafii Podwyższenia Krzyża Św. i M.B. Częstochowskiej na ul. Marii Skłodowskiej-Curie 1. otwarta została jadłodzielnia. Tuż obok wejścia do domu katechetycznego usytuowana została lodówka, w której każdy może zostawić żywność zdatną do spożycia, a potrzebujący będą mogli się poczęstować.
JAK TO DZIAŁA?
czyli regulamin korzystania z jadłodzielni
przynieś żywność,której nie możesz sam zagospodarować,lub którą chcesz przekazać potrzebującym.
Jeśli jesteś w potrzebie-poczęstuj się jedzeniem,które ktoś zostawił dla Ciebie!
W ten sposób dzielisz się dobrem,wspierasz potrzebujących i zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia.Bądź świadomym konsumentem-nie marnuj.
JAKIE PRODUKTY MOŻNA PRZYNOSIĆ DO JADŁODZIELNI:
-takie,które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać
-produkty,które przekroczyły już datę minimalnej trwałości -"najlepiej spożyć przed",ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia-"należy spożyć do"(określenie "należy spożyć do"wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
-produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach
-wyroby,przetwory własne np.ciasto,zupa(zapakowane ,z naklejonym opisem i datą przygotowania)
JAKICH PRODUKTÓW NIE NALEŻY PRZYNOSIĆ DO JADŁODZIELNI:
-żadnego rodzaju surowego mięsa-te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu
-potraw zawierających surowe jaja
-produktów już napoczętych,np.otwartych puszek,słoików itp.
-produktów,które wymagają trwałych warunków chłodniczych,a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
-produktów z oznakami popsucia(nietypowy zapach,kolor,wydęte wieczka,obecność pleśni,nagnicie)
-produktów,które miały kontakt z odpadami spożywczymi,komunalnymi,lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
-alkoholu