r e k l a m a

Gnojówka z pokrzywy - jak zrobić i jak stosować


Pokrzywa jest znakomitym naturalnym nawozem. Można ją z łatwością znaleźć, a przy tym daje świetne efekty w uprawie roślin. Gnojówka nie tylko zwiększa ich odporność na choroby, a także wspiera proces wzrostu. Taki nawóz można z łatwością przygotować i wykorzystać do wielu roślin. Gnojówka z pokrzywy zawiera w sobie sporą dawkę azotu, a także magnez, wapń, fosfor i żelazo. Taki nawóz nadaje się również do regeneracji gleby, ochrony przed uciążliwymi szkodnikami czy do przyśpieszenia kompostowania.

2021-07-07 12:33:26 Artykuł Partnera 1654


gnojówka z pokrzywy
 gnojówka z pokrzywy

Jak przygotować gnojówkę z pokrzyw?

Aby zrobić nawóz, musimy zebrać jeszcze młode rośliny, przed ich kwitnięciem. Potem rozdrabniamy liście oraz łodygi i wkładamy je do odpowiednio dużego wiaderka czy też beczki. Co ważne, może być to pojemnik plastikowy, ale nigdy metalowy czy betonowy. Kolejnym krokiem jest zalanie roślin wodą, może być to deszczówka czy też woda ze studni lub kranu. Proporcje powinny wynosić 1 kg pokrzyw na 10 l wody. Pojemnik z nawozem przykrywamy, ochraniając go w ten sposób przed możliwymi zanieczyszczeniami. Dobrze jest położyć na niego gazę czy inną przepuszczającą powietrze tkaninę, gdyż pokrzywy będą wymagały dostępu do tlenu. Pamiętajmy, że nie mogą być nigdy szczelnie zamknięte, gdyż nie pozwoli to na ich fermentację. Miksturę należy odłożyć w delikatnie zacienione miejsce i najlepiej codziennie mieszać. Gnojówka z pokrzywy jest gotowa do wykorzystania po ok. 14-20 dniach. Łatwo to sprawdzić, gotowa mieszanka będzie ciemna, natomiast na jej powierzchni nie będzie widać bąbelek i piany. Nawóz z pokrzyw jest bardzo silny i posiada specyficzny, bardzo nieprzyjemny zapach, który może być dla wielu osób nie do zniesienia. Z tego względu pojemnik z nim dobrze przechowywać z daleka od sfery rekreacyjnej, aby nie utrudniał odpoczynku w ogrodzie. Można kupić również gotową gnojówkę z pokrzywy na https://sklepdlaogrodu.pl/

Jak używać gnojówki z pokrzywy?

Gnojówką z pokrzywy warto podlewać rośliny w sposób regularny, co 2-3 tygodnie, aż do końca sierpnia. Poleca się wlewać ją pod krzewy. Nawóz należy rozcieńczyć w stosunku 1:10. Pierwsze efekty zauważyć można w niedługim okresie. Rośliny będą pięknie rosły w swoim pełnym zdrowiu. W przypadku zbyt ciemnego koloru zielonego liści należy odstawić nawóz z pokrzyw, gdyż jego zbyt duża ilość nie wpłynie korzystnie na rozwój roślin. Jeśli chodzi o gnojówkę wykorzystywaną w celu ochrony roślin przeciwko szkodnikom, miksturę trzeba rozcieńczyć w stosunku 1:20. Jeśli przygotowywany jest jedynie wywar z roślin, jego można rozcieńczyć w stosunku 1:5. Oprysk wykonuje się aż do wyeliminowania szkodników, co parę dni. Można także przeprowadzić profilaktyczny oprysk w okresie wiosennym, jeszcze przed rozwinięciem się pąków kwiatów.

Jakie warzywa warto podlewać gnojówką z pokrzyw?

Gnojówka z pokrzyw jest skutecznym i co ważne ekologicznym nawozem, który znalazł zastosowanie w ogrodnictwie, przede wszystkim do nawożenia warzyw. Daje ona znakomite rezultaty zwłaszcza do używania w przypadku takich warzyw jak: ogórki, pomidory, kapusta włoska i pekińska, seler naciowy, kalafior, brokuły i jarmuż. Specjaliści zalecają, aby oprysk gnojówką z pokrzyw przeprowadzać zwłaszcza na początku wegetacji warzyw, kiedy wytwarzają sporą masę części zielonych. Warto jednak mieć na uwadze, iż nawóz z pokrzyw zapewnia roślinom sporą dawkę azotu. Właśnie dlatego nie powinno się go stosować do warzyw wrażliwych na nadmiar azotu, warzyw korzeniowych i warzyw o krótkim okresie wegetacji, w których po oprysku z pokrzyw mogą kumulować się azotany i azotyny. Nie należy więc podlewać miksturą z pokrzyw takich warzyw jak np.: czosnek, cebula, por, szpinak, sałata, pietruszka, marchew, rzodkiewka, fasola.