r e k l a m a

Dzisiaj w Pszczynie otwarta zostanie pierwsza jadłodzielnia


Już dzisiaj otwarcie pierwszej w Pszczynie jadłodzielni

2020-01-28 05:00:00 SN 2676


Jadłodzielnia
 Jadłodzielnia

We wtorek,28.01.2020 r,po wieczornej mszy(ok.godz.18,45)nastąpi oficjalne otwarcie pierwszej jadłodzielni w Pszczynie. Jadłodzielnia będzie znajdować się przy parafii Podwyższenia Krzyża Św. i M.B. Częstochowskiej, przy ul. Marii Skłodowskiej-Curie 1. 

Będzie to ogólnie dostępna lodówka, w której każdy będzie mógł zostawić żywność zdatną do spożycia, a potrzebujący będą mogli się poczęstować. Usytuowana będzie ona przy wejściu do domu katechetycznego od strony parkingu. Uroczyste otwarcie i poświęcenie Jadłodzielni odbędzie się we wtorek po Mszy św. wieczornej. Dziękujemy p. Annie, Katarzynie i Jackowi z Pszczyny za podjęcie inicjatywy powstania Jadłodzielni.

- Bardzo dziękujemy za słowa wsparcia,za okazaną życzliwość i chęć niesienia pomocy.Z tego miejsca chcemy zaznaczyć,że jadłodzielnia to MY,wszyscy mieszkańcy Pszczyny i okolic,ludzie dobrej woli,którym nie jest obojętny los drugiego człowieka - czytamy na fb Jadłodzielnia Pszczyna

JAK TO DZIAŁA?

czyli regulamin korzystania z jadłodzielni
przynieś żywność,której nie możesz sam zagospodarować,lub którą chcesz przekazać potrzebującym.
Jeśli jesteś w potrzebie-poczęstuj się jedzeniem,które ktoś zostawił dla Ciebie!
W ten sposób dzielisz się dobrem,wspierasz potrzebujących i zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia.Bądź świadomym konsumentem-nie marnuj.

JAKIE PRODUKTY MOŻNA PRZYNOSIĆ DO JADŁODZIELNI:

-takie,które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać
-produkty,które przekroczyły już datę minimalnej trwałości -"najlepiej spożyć przed",ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia-"należy spożyć do"(określenie "należy spożyć do"wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
-produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach
-wyroby,przetwory własne np.ciasto,zupa(zapakowane ,z naklejonym opisem i datą przygotowania)

JAKICH PRODUKTÓW NIE NALEŻY PRZYNOSIĆ DO JADŁODZIELNI:

-żadnego rodzaju surowego mięsa-te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu
-potraw zawierających surowe jaja
-produktów już napoczętych,np.otwartych puszek,słoików itp.
-produktów,które wymagają trwałych warunków chłodniczych,a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
-produktów z oznakami popsucia(nietypowy zapach,kolor,wydęte wieczka,obecność pleśni,nagnicie)
-produktów,które miały kontakt z odpadami spożywczymi,komunalnymi,lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
-alkoholu

Pamiętaj,że z produktów korzystasz na własną odpowiedzialność.
Oceń produkt przed spożyciem za pomocą wzroku,węchu,informacji na opakowaniu.